Teken vandaag voor morgen

Wij doen mee aan de campagne ‘teken vandaag voor morgen’ van de KNB.

Op de campagnewebsite notaris.nl/tekenvandaag kunt u kennismaken met de voordelen van een levenstestament.

Stel: er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw leven plotseling verandert. Een onverwachte gebeurtenis waarna u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie mag die dan voor u nemen? Of weet u precies wat uw keuzes dan zijn? Dit soort wensen kunt u vastleggen in een levenstestament. Want dit is niet automatisch geregeld. En als u wacht tot u het écht nodig hebt, is het meestal te laat. Een levenstestament regelt u via de notaris. En dat geeft een gerust gevoel!

Via deze campagne kunt u als consument eenvoudig een bel-mij-terug afspraak maken voor een gratis intakegesprek over een levenstestament.

Heeft u interesse? Neem dan contact op met ons kantoor via 0412-626333 of info@notarisoss.nl of meldt u aan via het formulier op notaris.nl/iktekenervoor.

15 JAAR…

Afgelopen weekend hebben we ons 15-jarige jubileum gevierd.

Voor de genodigden hadden we een topkok: Jurgen Koens.

Het feest werd muzikaal opgeluisterd door onze huiszanger Dave en “special guest”: Corry Konings!

Notaris in beeld

De eerste geïnteresseerden hebben al een kijkje mogen nemen in ons inkijk exemplaar. En de eerste reacties zijn zeer positief! Vanwege de snelgroeiende vraag naar het boek, komt deze week de website nog online zodat iedereen alvast een (of meerdere) exemplaar kan reserveren. De eerste druk is een beperkte oplage dus reserveren is wenselijk. Hou de komende dagen mijn berichten in de gaten en ik deel de URL zodra deze online is. Later deze week meer…! #notarisinbeeld #duidelijketaal #notarieletaalbegrijpelijk #eenbeeldzegt #watbedoeltu #graphicmatters

Ik ben op een missie…

Om notariële teksten begrijpelijk te maken!

Als notaris heb ik vaak te maken met cliënten die geen raad weten met een notariële akte. Ondanks een bijsluiter als toelichting is een notariële akte voor velen moeilijk te lezen. Het is mijn missie geworden om daar verandering in te brengen. Vanaf 2 december a.s. breng ik Notaris in beeld uit. Want beeld zegt meer…

En het is een landelijke trend! De overheid neemt nu ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en gaat overheidstaal begrijpelijk maken voor alle Nederlanders.

“…Direct Duidelijk Brigade gaat medewerkers van overheidsorganisaties zoals gemeentes en provincies helpen bij het begrijpelijk maken van teksten.” Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/10/23/extra-mensen-en-middelen-voor-begrijpelijke-taal

Hoezo Erfrecht?

Deze vraag werd mij pas gesteld.

Ouders wilden hun alcoholverslaafde zoon onterven. Al zijn geld gaat op aan drank.
Ik heb de ouders uitleg gegeven over de legitieme portie die hun zoon heeft. De wet geeft hem het recht op een bepaald geldbedrag.

“Dit slaat nergens op”, riep de vrouw. “Wij hebben ons leven lang gewerkt voor ons vermogen. Onze zoon heeft hier niets aan bijgedragen!”.

Wil je weten hoe de legitieme portie in elkaar zit?We leggen het je graag uit.

Een kleine aanpassing in mijn testament…

Ik merk dat veel mensen niet goed weten wat een “kleine” aanpassing in een testament inhoudt.
Soms kan een wijziging of aanpassing in een aanvullend testament worden opgenomen. Een ogenschijnlijk kleine aanpassing kan echter ook gevolgen hebben voor het hele testament. Een geheel nieuw testament is dan de enige oplossing.
Over de werking van een testament en de bedoelingen van de opsteller mag geen verwarring ontstaan.
Aanpassen of wijzigen; een kleine of grote verandering: het moet altijd goed bekeken worden. Een advies op maat blijft nodig.
Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Geregistreerd partnerschap en buitenland

In de column “Waarvan akte” stond een interessante opmerking over het geregistreerde partnerschap.

Het geregistreerde partnerschap is in het verleden ingevoerd als een alternatief huwelijk voor partners van een gelijk geslacht. Het huwelijk stond destijds niet voor hen open. Dit is later gewijzigd.

Tegenwoordig zie ik veel mensen kiezen voor geregistreerd partnerschap. Deze vorm van verbintenis spreekt blijkbaar velen aan.

Daarom is het goed om te weten dat het geregistreerde partnerschap in het buitenland voor problemen kan zorgen. In Duitsland bijvoorbeeld is het geregistreerde partnerschap niet erkend. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben als je daar wilt gaan wonen of werken.

Laat je daarom goed informeren over de gevolgen van je keuzes.

Future building en notariaat

Deze week een boeiende presentatie gehad van Richard van Hooijdonk (trendwatcher en futurist).

Hij liet zijn visie zien over bouwen in de toekomst. Na zijn presentatie sprak ik kort met Richard. Richard gaf aan dat juist in een digitale wereld de onafhankelijke positie van de notaris van groot belang is.

Kijk voor meer informatie eens op zijn website:

www.richardvanhooijdonk.com

Testament check

Op dit moment loopt de campagne “Wat is uw testamentmoment?. Deze campagne is opgezet door mijn beroepsorganisatie Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Neem eens een kijkje op de website www.notaris.nl/testamentmoment. Je kunt daar een checklist invullen en je vindt er goede tips.

Je bent uiteraard ook welkom op ons kantoor voor een testamentcheck. Een testamentcheck is bij ons kosteloos en vrijblijvend.

Ik vind het belangrijk dat je zaken goed geregeld zijn. Dus doe de check!

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Nieuwe auditoren

Het is belangrijk dat er steeds nieuwe auditoren worden opgeleid. Deze week mocht ik “notaris” spelen in plaats van zijn. Nieuwe auditoren konden een peer-review oefenen. Leuk om te doen. @collega’s: weet dat er altijd behoefte is aan enthousiaste auditoren!

Antwoord op (kamer)vragen!

Vorige maand berichtte ik over het voorstel van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66).

Zij had voorstellen ingediend over de burgerlijke staat “ongehuwd” en “gescheiden”.

Minister Sander Dekker heeft inmiddels gereageerd.

Het onderscheid tussen “ongehuwd” en “gescheiden” blijft bestaan.

De term “ongehuwd” zal ook niet worden veranderd in “alleengaand”.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op.

Telnr 0412-626333 of info@notarisoss.nl

Legitieme Portie

Bij de kapper…

Las ik het blad Story. Een bekend persoon vertelde: “alleen mensen die voor ons zorgen erven van mij”.

Ik las natuurlijk direct het artikel. De betreffende persoon gaf aan zijn kinderen te hebben onterfd. Deze kinderen wilden geen contact met hem.

Ik hoop dat deze bekende persoon goed is voorgelicht over de rechten die kinderen hebben. Kinderen hebben namelijk recht op een wettelijk gegarandeerd erfdeel. Dit wordt de “legitieme portie” genoemd.

Wilt u weten hoe de legitieme portie werkt?

Neemt u dan contact op!

0412-626333 of info@notarisoss.nl

Meer testamenten!

De cijfers van het Centraal Testamentenregister zijn deze week bekend gemaakt.

In het Centraal Testamentenregister worden door notarissen testamenten geregistreerd.

De inhoud blijft natuurlijk geheim.

Als iemand is overleden wijst het Centraal Testamentenregister uit of deze persoon een testament heeft gemaakt. Ook blijkt dan bij welke notaris het testament ligt.

Het tweede kwartaal van 2019 laat een stijging van 13% zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2018. Het gaat om een stijging van 10.906 testamenten. In totaal zijn er in het tweede kwartaal 86.292 testamenten gepasseerd.

Past een testament bij u? Neem dan contact met ons op.

(In)boedelnotaris?

Strijdende erfgenamen hebben mij gevraagd om als boedelnotaris op te treden.

Al snel blijkt dat één van de erfgenamen andere verwachtingen van een boedelnotaris heeft en denkt dat ik openstaande facturen ga betalen.

Wat doet een boedelnotaris eigenlijk?

Een boedelnotaris moet volgens rechtspraak worden gezien als juridisch adviseur van de nalatenschap en dus van alle erfgenamen.

De voornaamste taak is opmaken van een boedelbeschrijving. Dat is niet alleen het beschrijven van inboedel. Een boedelbeschrijving is een compleet overzicht van de goederen en de schulden van de nalatenschap. Daar horen bijvoorbeeld ook bankrekeningen en kredieten bij.

Wilt u meer weten over de boedelnotaris?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

info@notarisoss.nl

0412-626333

#NotarisTaalZonderOmhaal

Vandaag een leuke set viltjes ontvangen van onze beroepsorganisatie KNB.

Zij voeren op dit moment de campagne #NotarisTaalZonderOmhaal.Ook wij vinden duidelijke notaristaal belangrijk. Bij onze gesprekken maken we vaak tekeningen om ingewikkelde zaken helder te maken.


Binnenkort volgt hierover meer! Blijf ons daarom volgen.

Flexibel testament bespaart!

Vaak krijg ik de vraag van cliënten wat er mogelijk is om erfbelasting te besparen.

Besparing van erfbelasting begint bij een goed testament. Daarbij is het belangrijk dat het testament flexibel is. Dit betekent dat de langstlevende partner gebruik kan maken van een aantal opties die in het testament staan.

Het erfdeel van de langstlevende partner kan ook verkleind worden naar 1% in plaats van het wettelijk deel. Bij het overlijden van de langstlevende partner vererft er dan minder vermogen. Deze aanpassing kan al snel een flinke besparing opleveren.

Past een flexibel testament bij u?

Neem dan contact met ons op.

info@notarisoss.nl
0412-626333

Auditoren dag KNB

Gisten heb ik een interessante dag gehad met alle auditoren van de KNB.

Aan de hand van een boeiend programma evalueerden we onze ervaringen. Ook kregen we handreikingen en tips om de nieuwe sessie audits weer goed uit te kunnen voeren.

Bedankt KNB voor deze leuke dag!

MAANDTIP JUNI 2019

Waarvan akte!

Al jaren verzorgt de schrijver Johan Nebbeling voor 7 regionale bladen en het AD de rubriek “waarvan akte”. De verhalen gaan over de ervaringen van een notaris in zijn dorpspraktijk en zijn waargebeurd.

Ik lees iedere woensdag trouw de rubriek in het Brabants Dagblad. Onlangs stond in een editie een opmerking waarvan ik schrok. Het verhaal gaat over een echtpaar waarvan de vrouw net overleden was. In de rubriek staat letterlijk: “in haar testament staat een langstlevendebeding. Overbodig eigenlijk, want sinds 2003 ligt de langstlevenderegeling vast in de wet.” Wat jammer, dat er in deze mooie rubriek wordt opgemerkt dat de regeling overbodig zou zijn. Het suggereert dat het opmaken van een testament niet nodig is, omdat de wet de “langstlevenderegeling” kent. Het opmaken van een testament gaat verder dan enkel één regeling. Wat denkt u van een clausule waarbij de eigen bijdrage in de zorg kan worden beperkt? Of een regeling waarbij er erfbelasting kan worden bespaard? Het is belangrijk dat u zich goed laat voorlichten welke regeling bij u persoonlijk past.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

ALZHEIMER CAFÉ OSS

Maandag 13 mei was ik te gast in het Alzheimer Café.
Bedankt voor de grote belangstelling en de vele aanwezigen op deze avond.
Wilt u ook graag informatie over een levenstestament?
Of heeft u andere vragen?


Neem contact met ons op:
info@notarisoss.nl
0412-626333

EIGEN BIJDRAGE REGELING IN DE ZORG

Wilt u informatie of uitleg over de eigen bijdrage regeling in de zorg?

Wij hebben voor u een praktisch en volledig overzicht beschikbaar.

Neemt u contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0412-626333 en u ontvangt dit overzicht van ons!